Mijn eigen risico

Regelmatig hoor ik medewerkers zeggen ..”geef maar een papier dan teken ik wel dat het mijn eigen risico is als ik geen veiligheidsschoenen draag”. 

Gelukkig gaat deze redenatie niet op. De werkgever is namelijk niet alleen verplicht om de medewerkers te voorzien alle nodige beschermingsmiddelen maar is ook verplicht om het dragen van deze te controleren en te handhaven. Hij is en blijft namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn medewerkers. Bij de relatie van werkgever en werknemer heeft de werkgever namelijk een machtspositie. Het zou dus kunnen zijn dat de werkgever de werknemer “vrijwillig” zo’n verklaring zou laten tekenen… (gelukkig) is de werknemer hierin dus beschermd zodat dit niet kan voorkomen. Dit betekent overigens niet dat de werknemer zomaar alle veiligheidsregels kan gaan negeren. Als de werknemer dit namelijk wel doet heeft de werkgever wel mogelijkheden om dit te verplichten. Zoals ook met andere zaken het geval is kan de werkgever een aantal waarschuwingen geven (eerst mondeling en daarna schriftelijke) na 3 officiële schriftelijke waarschuwingen kan de werkgever dit zelfs gebruiken om ontslag aan te vragen. 

Dus denk hier niet te licht over…. het kan je dus als werknemer (in het uiterste geval) zelfs je baan kosten als de persoonlijke beschermingsmiddelen niet gedragen worden. Maar misschien nog belangrijker is het feit dat je door het negeren van de veiligheidsvoorschriften je eigen gezondheid op het spel zet… dus ben verstandig en draag gewoon veiligheidsschoenen.