EN-Normering

Norm EN-ISO 20345 Veiligheidsschoenen.

SB
Ook wel Safty Base genoemd. Dit is een schoen die aan de minimale eisen voldoet is voorzien van een stalen- aluminium-, kunststof-, of composiet neus (teenbescherming) met een indeukresistentie van 200 joule (waarbij de hoogte die overblijft in de schoen ten minste 15 mm moet zijn bij maat 42). Hoeft niet antistatisch te zijn of te zijn voorzien van een gesloten hiel of schokabsorberende hak. Ook de loopzool heeft geen specifieke eisen. Vaak zijn dit in de praktijk klompen.

S1
Heeft alle basiseigenschappen en de schoen is voorzien van een stalen- aluminium-, kunststof-, of composiet neus (teenbescherming) met een indeuk resistentie van 200 joule (waarbij de hoogte die overblijft in de schoen ten minste 15 mm moet zijn bij maat 42)). Is antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak. Ook is de loopzool bestand tegen koolwaterstoffen (bv. olie, benzine).

S1p
is gelijk aan S1 maar is tevens voorzien van een stalen of kevlar tussenzool.

S2
Heeft alle basiseigenschappen maar de schoen is tevens voorzien van een stalen-, aluminium-, kunststof-, of of composiet neus (teenbescherming) met een indeuk resistentie van 200 joule (waarbij de hoogte die overblijft in de schoen ten minste 15 mm moet zijn bij maat 42). Is antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak en is voorzien van waterafstotend buitenleer. Ook is de loopzool bestand tegen koolwaterstoffen (bv. olie, benzine).

S2p
is gelijk aan S2 maar is tevens voorzien van een stalen of kevlar tussenzool (komt zelden of nooit voor, meestal een speciaal aangepaste schoen die niet nogmaals apart gekeurd wordt, deze schoen heeft namelijk wel alle eisen van een S3 schoen).

S3
Heeft alle basiseigenschappen maar de schoen is tevens voorzien van een stalen-, aluminium-, kunststof-, of composiet neus (teenbescherming) met een indeuk resistentie van 200 joule (waarbij de hoogte die overblijft in de schoen ten minste 15 mm moet zijn bij maat 42) en voorzien van een stalen of kevlar tussenzool. Is antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak en is voorzien van waterafstotend buitenleer. Ook is de loopzool bestand tegen koolwaterstoffen (bv. olie, benzine).

S4
Heeft alle basiseigenschappen maar de laars is gemaakt van PU, rubber of kunststof materialen (waterdicht) en is tevens voorzien van een stalen-, aluminium-, kunststof-, of composiet neus (teenbescherming) met een indeuk resistentie van 200 joule (waarbij de hoogte die overblijft in de laars ten minste 15 mm moet zijn bij maat 42). Is antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak. Ook is de loopzool bestand tegen koolwaterstoffen (bv. olie, benzine).

S5
Heeft alle basiseigenschappen maar de laars is gemaakt van PU, rubber of kunststof materialen (waterdicht) en is tevens voorzien van een stalen-, aluminium- of kunststof neus met een indeukresistentie van 200 joule (waarbij de hoogte die overblijft in de schoen ten minste 15 mm moet zijn bij maat 42). Met stalen of kevlar tussenzool, is antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak. Ook is de loopzool bestand tegen koolwaterstoffen (bv. olie, benzine).

 

Aanvullende eisen

A  Antistatisch
C  Elektrische weerstand geleidend
E  Energie absorberende hak
P  P bij code S staat voor penetratiebestendige tussenzool
M  Metatarsal bescherming
CI  Isolatie tegen koude (-20C, 30 minuten)
HI  Tegen hitte isolerende zool (150C, 30 minuten)
HRO  Loopzool bestendig tegen hoge temperaturen tot 300C kortstondig
WR  Bovenleder waterdicht en waterafstotend
ESD  Voorkomt beschadigingen aan gevoelige apparatuur door statische lading
SRA  Bestendig tegen uitglijden op een stenen vloer met smeermiddel met natriumlaurelsulfaat
SRB  Bestendig tegen uitglijden op staal met een smeermiddel met glycerol
SRC  Bestendig tegen uitglijden op staal met een smeermiddel met glycerol en op een stenen vloer met         smeermiddel met natriumlaurelsulfaat
  

Soorten schoenzolen / loopzolen

De zolen behoren tot de belangrijkste onderdelen van veiligheidsschoenen en worden daarom in de EN-norm uitvoerig beschreven. Zaken zoals profiel oppervlak, de profieldiepte, de dikte tussen het profiel en oliebestendigheid van de zool zijn aan normeringen onderworpen. De belangrijkste soorten loopzolen zijn polyurethaan zolen, twee componenten zolen en zolen van gevulkaniseerd Nitrilrubber.

Polyurethaan (PU)

PU loopzolen worden aangelijmd of en dit is meestal aan te raden, aangespoten. PU loopzolen zijn hittebestendig tot circa 100 graden Celsius en hebben uitstekende temperatuur isolerende eigenschappen, zijn licht van gewicht, bijzonder buigzaam en hebben een goede absorberende werking. Helaas is de PU zool erg gevoelig voor beschadigingen door scherpe voorwerpen. PU zolen kunnen uit één of meerdere dichtheden bestaan. Meerdere dichtheden geven meestal een loopzool met een hardere toplaag en een meer elastische tussenzool. PU Zolen zijn zeer geschikt voor de lichtere en middelzware industrie.

TPU

TPU – loopzolen hebben dezelfde eigenschappen als PU – zolen, maar met een verbeterde slijtvastheid

Twee componenten loopzolen  (PU/PU, PU/Rubber, Phylon/Rubber)

Door loopzolen te combineren kun je de voordelen van de flexibele lichtgewicht PU zool en de antislip en hitte bestendigheid van de loopzool van nitrilrubber of TPU combineren.

 

Gevulkaniseerd Nitril-rubber

Ook deze loopzolen kunnen zijn aangelijmd of aangespoten. Ze zijn hittebestendig tot ruim 300 graden Celsius. Ze zijn bovendien goed bestand tegen beschadigingen door scherpe voorwerpen, benzine, olie en zuren. Het gewicht van deze loopzolen is relatief hoog. Deze loopzolen kunnen gecombineerd worden met een penetratie bestendige tussenzool. Ze worden dan ook meestal gebruikt in de zware industrie.